HASSE OLSSON – SVERIGES MR TENNIS FÅR SIN SISTA VILA

I dag begravs tennislegendaren Hasse Olsson i Gamla Uppsala kyrka. I många år var Hasse Olsson en återkommande och mycket omtyckt profil under Tennisveckan i Öregrund. Han spred sällan bollar, men alltid mycken glädje och mänsklig värme. Precis som han gjorde som lärare i Tiundaskolan under fyra decennier. Och som ordförande i Upplands Tennisförbund under 1970-talet.

Hasse deltog inte bara som spelare i Tennisveckan med segrar i såväl singel som dubbel under 1950-, 60- och 70-talen utan också som uppskattad tävlingsledare under åren 1968-1973. Trots att han hade fullt upp med sitt succéartade uppdrag som Sveriges ännu mest framgångsrike förbundskapten för det svenska Davis Cup-landslaget (1983-1988) valde Hasse att komma tillbaka till Öregrund och agera prisutdelare åren 1983 och 1984. Det var stort.

Under slutet av 1950-talet hyrde också ÖTS in Hasse som tennisinstruktör i Öregrund. Det behöver väl inte nämnas att han var ständigt fullbokad.

Höjdpunkten under Hasses karriär som DC-kapten var Sveriges sensationella seger över USA i finalen 1984. En svensk idrottsklassiker på inlagt grus i ett fullsatt och elektriskt Scandinavium. USA mönstrade bland andra John McEnroe och Jimmy Connors, men det svenska laget med Anders Järryd, Henrik Sundström, Mats Wilander och Stefan Edberg gjorde en bragdartad insats och tog hem den åtråvärda pokalen.

Vi som träffat Hasse minns honom som en oerhört ödmjuk och fin människa. Som alltid var närvarande, som alltid hade tid att prata med elever, tennisfolk på gatan och inte minst journalister. Hans analyser var alltid kristallklara och tvåögt insiktsfulla och som coach hade han få övermän – om ens någon.

Öregrunds Tennissällskap lyser frid över Hasses minne och sänder varma tankar till hans familj.

BJÖRN HYGSTEDT
Ordförande ÖTS