VÄLKOMMEN TILL ÖREGRUND – STADEN VID HAVET

Tennis, shopping och svalkande bad

Öregrund är en av ostkustens mest populära sommaridyller. Staden vid havet med sin unika träbebyggelse från forna sekler och sin dramatiska historia lockar besökare från när och fjärran, från land och hav. Staden har många spännande butiker och ett pärlband av högklassiga krogar. Här finns också två livsmedelsbutiker, ett apotek, en bensinmack och Systembolaget. Bland mycket annat. 

 

För den som söker boende är utbudet stort. Två hotell, flera pensionat och B&B samt privata rum och stugor för uthyrning.

Öregrund har också en av ostkustens mest besökta gästhamnar, 2020 utbyggd med 32 platser till totalt 80. Två fina campingplatser finns i också närområdet liksom ställplatser för husbilar i centrala Öregrund.

 

För den som gillar bad är den gamla kurorten Öregrund ett perfekt resmål. Bada från släta klippor med stegar och rep eller njut på sandstränder. Öregrundsgrepens vatten är kristallklart och drabbas sällan av algblomning. Och så kan Öregrund som den enda orten längs ostkusten erbjuda magiska solnedgångar.

Kommunikationer

Öregrund ligger i norra Roslagen, en timmes bilkörning från Uppsala, en och en halv från Gävle och Arlanda och runt två från Stockholm och Västerås. Det finns flera infartsparkeringar på bekvämt gångavstånd från hamnen. Från Uppsala går också tät busstrafik till Öregrund alla dagar i veckan med linjerna 811 (reguljär) och 775 (express). Klicka här för fullständiga tidtabeller.

Marina

Öregrunds marina är en av ostkustens mest populära. Hamnen har ett 80-tal gästplatser, varav 32 byggdes 2020. Hamnens segeldjup är 1-4 meter och här erbjuds färskvatten, wc, dusch och tvättstuga. Två sjömackar finns nån minut från hamnen. Hamnområdet är mycket pittoreskt med flera mysiga krogar och spännande butiker. Latitud: 60.3392558 Longitud: 18.440253900000016

Shopping

För den som gillar shopping har Öregrund ett spännande utbud. Inredning, design, kläder, hantverk, presenter, loppis, antikaffär och gårdsbutik med närproducerad mat. Många av butikerna har dessutom året-runt-öppet i helgerna. 

Service

I Öregrund finns en bra närservice med två mataffärer, apotek, vårdcentral, systembolag, bibliotek, hembygdsförening och postombud. Öregrund har också en vacker kyrka som bland annat arrangerar konserter. 

 

Läs mer om närservice i Öregrund här!

Äta

Öregrund har de senaste åren utvecklats till Roslagens gastronomiska eldorado. Runt den idylliska hamnen och småbåtshamnen ligger inte mindre än elva krogar, alla med mysiga uteserveringar och utsikt över havet. Här finns såväl rikskända krögare och kockar som mer lokala entreprenörer. Inne i skärgårdsstaden finns dessutom ytterligare restauranger för som inte prompt behöver närhet till vatten. Smaklig spis.

 

 

Läs mer om Öregrunds alla krogar här! 

Boende

Det finns gott om prisvärt och charmigt boende i och kring Öregrund – allt från mysiga stugor till pittoreska pensionat och stora hotell. De flesta kan erbjuda gratis wifi och fri parkering – och närhet till Öregrunds unika träbebyggelse, parkerna, den livfulla hamnen med sina krogar och inte minst havet med solnedgångarna som är lite av Öregrunds stolthet. Ett råd är att boka i god tid eftersom Öregrund är ett av ostkustens mest populära turistmål.

 

Läs mer om boende i Öregrund här!

Upptäck Öregrund

Öregrund är en perfekt stad att flanera i. Njut av charmen i den pittoreska hamnen med alla krogar och butiker. Vandra runt i kvarteren från svunna sekler med sin välbevarande bebyggelse av rikshistoriskt kulturintresse. Se solen gå ner i Öregrundsgrepen från de varma, släta klipporna. Upptäck den vackra Tallparken med sina ringlande stigar, spännande broar och rastplatser invid Hummelfjärden som numera är en insjö. Och förstås: spela tennis och padel…

Svalkande bad

Öregrund och bad har i alla tider varit intimt förknippat. Ändå sedan slutet av 1800-talet har staden vid havet varit en ostkustens mest populära bad- och kurorter. 1885 invigde Öregrund Hafsbad AB ett varmbadhus nedanför den tidigare restaurangen Hasselbacken som lockade folk från när och fjärran. Två senare uppfördes ett kallbadhus för herrar och damer nära Tallparken. Från 1896 blev detta ett damernas badhus, då herrarna fick ett eget i Västerhamnen

I dag är badhus ett minne blott, men badandet från Öregrunds vackra klippor fortsätter. Här finns i dag såväl stegar som rep som underlättar ett dopp i det ofta rätt tempererade men kristallklara vattnet. I och kring Öregrund finns också flera fina badplatser.

 

Läs mer om badplatserna och se kartor här!